2008. augusztus 5., kedd

brazzaville - 21st century girl.

a napi x gallon eső- és ásványvíz meg izzadtságszagú parkokban, fák árnyékában eltöltött órák mellé hidegen ajánlott a los angelesi brazzaville friss lemeze, amiben igazán semmi különösen megkapó vagy fokozottan érdekes nincsen, akik viszont döglésre rendezkedtek be egy-egy budapesti délutánon a gatyaszaggató kánikulában, a műanyag palackot markolva lefekszenek a fűbe és máris bénán dúdolászhatják hogy:
”the planes fly over head, what i smoke to many cigarettes in bed”

a csapatot az a david brown alapította, aki 1997/98-ban még beck szaxofonistája volt, majd vásárolt egy régi gitárt és elkezdett dalokat írni, ugye milyen jól hangzik? azóta persze történt egy s más, david elhagyta barcelonát, s többek közt ennek köszönhető, hogy a csapat összetétele is megváltozott. új zenészek ide vagy oda, david dalai csak olyanok mint bármikor máskor. a "21st century girl" egészen pontosan a hetedik brazzaville stúdióalbum, és a legkülönbözőbb féle stílusjegyek találhatóak meg rajta, ami nem véletlen, hiszen a frontember alaposan szétnézett a világban, ázsiától amerikáig és afrikáig, brazíliától franciaországik szinte mindenhol járt már, s érdekes, értékes tapasztalatokat, benyomásokat szerzett a zene szinte minden fajtájával s megjelenési formájával kapcsolatban. az utazgatás david kedvenc elfoglaltsága (a zenélésen kívül). mielőtt rátalált volna erre az életformára komoly problémái voltak a heroinnal, a világ megismerésének lehetősége jelentette számára az egyetlen igazi kapaszkodót, majd később a végső kiutat a drogpokolból.



mára teljesen megbékélt, az új lemez dalainak témáit elsősorban családja, a szerelem, és a természet iránti csodálata szolgáltatják. a viszonylagos sokszínűséget már említettem, a címadó dal például egy naív nyári nótácska domináns reggae beütéssel, mégis inkább a lassúcska dallamos gitározgatás, könnyed egzotikus tónusok és témák jellemzik a lemezt. alternatívnak semmiképp sem nevezném, minden elemében emészthető, befogadható kedves pop zenéről beszélhetünk leginkább, egyéb stílus béli meghatározás helytelen volna. a "21st century girl" 14 fülbemászó és egyszerű nóta hiperaktív hadonászós hétköznapok nyugodt perceire tenyésztve.


2 megjegyzés:

csíkos zsiráf írta...

kedves n!
bírom a több soros mondataidat, amiket mások már rég szétválasztottak volna három-négy ponttal(, te továbbra se tedd); és tetszenek a képek, amiket használsz, ~zenét tenyészteni~, hát hűha,
csak így tovább! :-)

tonnakert írta...

többek között én ezért sem vagyok "mások", és alighanem ezek után sem leszek, aggodalomra semmi ok! tovább is van...