2008. október 22., szerda

megidézzük a nyár másnapos szellemét!

vagy a másnapos nyár szellemét? mindegy is. azért a cím, mert néhol kicsit fülledt, és néhol nagyon bágyadt nóták következnek, amiket persze azért nagyon lehet szeretni. elsőként kedvenc ausztrál duónk, a pnau fekszik kések alá. a beavatkozást a francia producer fred falke és a szintén ausztrál miami horror vállalja, az operáció zseniálisan sikerül! soha sem értettem, hogyan esett a választás az ijesztő miami horror névre, a nem egészen egy tagú projekt ugyanis sorra gyártja a kellemesebbnél kellemesebb sunshine-disco slágereket. az "embrace" remixje az összes közül az egyik legjobb, és száz százalékig rádióbarát.

aztán visszatekerjük a kazettát egészen 2006-ig, ekkor történt, hogy az imádni való charlotte gainsbourg az év egyik legjobb, és legromantikusabb albumával jelentkezett. és ami, itt és most történik, az egészen másképpen fest. ki gondolta volna, hogy lehet az "5.55" bármelyik darabjából is hallgatható remixet készíteni? ha más nem, a párizsi 25 hours a day névre hallgató formáció egészen biztos, és milyen igazuk volt. kellemes, kánikulába mártogatott, de dallamos és időnként táncolható slágert csináltak a "the operation" bealvós és kicsit lemondó hangulatából. figyelem, a bejegyzés végén hallgatható négyesbő ez a leggyorsabb darab! (???)

a midnight juggernauts remixelése alighanem sokkal könnyebb feladat, bárkinek. próbálkoztak is jónéhányan, többnyire sikerrel. az alább fellelhető knightlife remixet azoknak ajánlanám akik egy kisebb alkoholtúladagolás után is éreznek még némi lomha kapálozást a végtagjaikban. ez a szám garantáltan fekszik majd nekik, tudniillik kevés ilyen lusta elektro-pop nótát hallottam az utóbbi időben.

a francia m83 a 2008-as év jókora terméséből is az egyik legegészségesebb albumot tudhatja magáénak. a "saturdays=youth" egy negyed mondatnyi negatív megnyilvánulást sem váltott ki a kritikusok és rajongók tollából, ha valaki mégis tud ilyenről tegye fel a kezét! (és valóban ennyire jó ez a lemez, a nagy zenedömpingben itt sajnos kimaradt, de ha más nem utólag ejtünk néhány szót róla!) ezeket az álomittas szimfóniákat nehéz volna táncolható formába hozni, bár az egyik legjelentősebb francia elektromágus yuksek készített egy tempósabb remixet a "graveyard girl"-ből, data felkérése sokkal inkább indokolt jelenesetben. a "kim and jessie" az egyik legmaradandóbb m83 dal, nem csak az aktuális és szóban forgó lemezről, ez a bizonyos data remix pedig zseniális újragondolása ennek a hangulatnak. a remixelő úriember egyébként úgyszint francia, és már csak azért is a legtökéletesebb választás mert kollegáihoz hasonlóan szereti a 80as évek fülledt szintis vonulatát.


Nincsenek megjegyzések: